Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (2023)

Categorie Spanje22 reacties

Je zou voor de bezienswaardigheden Tenerife niet hoeven te bezoeken. Dit eiland is namelijk voornamelijk zon, zee en strand en daarom perfect voor all-inclusive vakanties met als hoofdingrediënt liggen op een strandbedje en een cocktailtje drinken bij zonsondergang. Een groot deel van dit eiland is echter in de wintermaanden helemaal niet zo zonzeker en voor het liggen aan een strand zijn wij gewoon echt niet gemaakt. Vandaar dat wij vooraf wat research hadden gedaan, om te ontdekken dat je ook voor de bezienswaardigheden Tenerife zeker op je lijstje kan zetten. Eenmaal ter plekke zijn we niet teleurgesteld.

Nationaal park El Teide

De eerste dag stond meteen de meest bijzondere en bekende bezienswaardigheid van Tenerife op het programma. Op heel veel plekken op het eiland, en zelfs op de omringende eilanden, kan je de Teide vulkaan zien liggen. Het is dan ook de hoogste berg van heel Spanje en met ruim 3700 meter is het een indrukwekkende reus, zeker op zo’n relatief klein eiland als Tenerife. Mocht je nog twijfelen of je die vliegtickets naar Tenerife wel of niet moet boeken: alleen al de aanblik van die machtige Teide zou voor mij genoeg zijn geweest. Als je één bezienswaardigheid moet kiezen op Tenerife, laat het dan echt deze zijn.

Komend vanuit het zuiden klim je tot Vilaflor vooral door een groen landschap, met hier en daar gigantische naaldbomen, al een bezienswaardigheid op zichzelf. Vanaf de splitsing aan het begin van het nationaal park rijd je door het uitgestrekte lavaveld Boca de Tauce, dat herinnert aan de laatste uitbarsting van de Teide in 1909. Vanaf hier is het landschap echt spectaculair.

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (1)Het spectaculaire landschap van het Teide nationaal Park

Wij hadden mazzel met het weer, maar het kan hier boven flink waaien en behoorlijk fris zijn, zelfs midden in de zomer. Neem in elk geval een vest of trui mee en kom het liefst in lange broek. Houd ook de zonnebrandcrème paraat, want je verbrand hier 2x zo snel lijkt het wel.

Een minuut of 10 na die splitsing zien we aan de linkerkant een aantal bizar gevormde rotsen opdoemen en zodra we een parkeerplaats zien stoppen we om het landschap in alle rust te bekijken. We blijken bij Mirador Llano de Ucanca te staan, waar nu (nog vroeg in de ochtend, eind december) genoeg ruimte is, maar waar het in de drukkere zomermaanden vast vol kan worden. Een paar kilometer verder, bij de Roques de Garcia zelf, is nu ook nog plek om te parkeren. Als we er in de middag, na onze trip met de kabelbaan, terug komen moeten we echter 8 (!) rondjes rijden om een plekje te bemachtigen. Ga je niet met de kabelbaan omhoog, dan is dit een hele toffe plek om je auto even achter te laten en een wandeling door het grillige landschap te maken.

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (2)Eén van DE belangrijkste bezienswaardigheden Tenerife – El Teide nationaal park

Wij hebben echter (online) tickets om naar de top van de Teide te gaan in de kabelbaan en gezien de tijd die er op onze kaartjes staat moeten we nog redelijk haasten om er op tijd te komen. Gelukkig kunnen we ook daar de auto vrij snel ergens kwijt en zo schuiven we net voor elven aan in de nu al behoorlijk lange rij. Even later worden we uit de rij gehaald, omdat onze tijd aan de beurt is voor vertrek en bij de kaartcontrole wordt ons verteld dat we niet langer dan 1 uur boven mogen blijven. Braaf wachten we tot één van de twee gondels voor onze neus stopt.

De gondels gaan behoorlijk vol voordat ze dicht geschoven worden. Kies een plekje aan de “niet-berg”-kant en loop zo gauw mogelijk door naar het raam aan die kant. Zo kan je met een beetje geluk zitten en heb je bovendien het beste uitzicht

Per dag kan er een beperkt aantal bezoekers met de kabelbaan omhoog. Wil je zeker zijn van een plekje,
boek dan je tickets vooraf online. Anders zou je teleurgesteld kunnen worden bij aankomst!

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (3)Een ritje naar boven met de kabelbaan is echt een belevenis

Soepeler dan verwacht suizen we een paar seconden later omhoog, terwijl het uitzicht steeds mooier wordt. We hebben ongelooflijke mazzel met het weer en kunnen al gauw zelfs Gran Canaria zien liggen. Veel te snel zijn we boven en na het zien van een korte film in het cafeetje lopen we een stuk over het maanlandschap, vlak onder de krater. Je kan ook helemaal naar de kraterrand klimmen, maar daarvoor moet je vooraf al online een permit aanvragen. Veel te snel is het uur voorbij en begint onze terugreis naar beneden, waar we nog geruime tijd bij de Roques de Garcia rond lopen, voor we dit fenomenale maanlandschap verlaten.

wandelen rond Masca

Een andere dagtrip die we maken is die naar Masca en omgeving. Veel mensen lopen de bekende Masca-kloof wandeling, waarbij je vanuit het kleine bergdorpje door een prachtige kloof afdaalt tot zeeniveau, van waar je met de boot naar Los Gigantes kan varen. Gezien de verhalen over de zwaarte van deze wandeling (eigenlijk meer een trekking) laten wij deze kloof even voor wat het is en besluiten we alleen wat rondom het dorpje zelf te wandelen. Ook bepaald geen straf, want alleen al de weg naar Masca toe is fenomenaal. Let op: sinds 2018 is de Masca kloof gesloten voor publiek. Naar verwachting zal deze medio 2020 weer open gaan, maar dan wellicht als betaald wandelpad.

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (4)Ook als je de wandeling door de kloof niet doet is Masca mooi

Vanuit Santiago del Teide gaat het meteen al steil omhoog en we schieten niet al te hard op, omdat we bij vrijwel elk uitzichtpunt stoppen om van het schitterende uitzicht te genieten. Het ruige berglandschap in dit deel van Tenerife lijkt sterk op dat wat we later op La Gomera te zien krijgen en is minstens zo mooi als dat rond de Teide. Al gauw zien we in de diepte Masca liggen, amper meer dan een paar huizen eigenlijk, die na elke paar bochten ietsje groter worden. We maken een leuke wandeling, waarbij we getrakteerd worden op vergezichten tot helemaal aan La Gomera, voordat we verder rijden, via Las Portelas, naar de Noordkust. Daar hadden we graag de afslag naar Faro de Teno genomen, een spectaculair gelegen vuurtoren, maar de gevaarlijke weg er naartoe blijkt alleen nog maar op maandag, dinsdag en woensdag toegankelijk te zijn. Pech voor ons, want dan zijn we hier alweer weg.

Kleurrijke stadjes

Na zoveel natuurgeweld vroegen we ons af welke bezienswaardigheden Tenerife eens van een heel andere kant konden laten zien. Ook op die vraag bleek het eiland een antwoord te hebben en wel in de vorm van een aantal erg leuke, kleurrijke stadjes. De typische Spaanse bouwstijl met de houten balkons ontbreekt hier eigenlijk een beetje, maar in plaats daarvan zijn er volop smalle straatjes en mooie gebouwen, veelal met een leuk kleurtje. De kerktorens en interieurs van deze kerken zijn ook zeker de moeite waard. De mooiste stadjes, met de meest authentieke sfeer zijn La Orotava en Garachica aan de Noordkant en La Laguna in het Noordoosten.

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (5)Stuk voor stuk leuke bezienswaardigheden Tenerife – de gekleurde stadjes

Anaga gebergte en stranden

Ben je toch in het Noordoosten van Tenerife, dan vind je daar nog meer natuur die je echt gezien moet hebben. Het Anaga gebergte is zo’n ruig en puur stukje van het eiland. Hier kan je makkelijk een hele dag doorbrengen. Op slechts een klein half uurtje van La Laguna is een prachtig uitzichtpunt, Cruz del Carmen, waar je ook perfect een korte of langere wandeling door een surrealistisch boslandschap kan starten. De kronkelige bomen zijn bijna allemaal begroeid met een laagje mos, waardoor het voelt alsof je door een sprookje loopt. De tocht naar het dorpje Taganana voelt daarna als een beproeving.

De ruige kust hier lijkt me ook heel gaaf om te bewonderen vanaf het water. Rondom Tenerife kun je ook dolfijnen en walvissen spotten. Kies wel een goede tour, waarbij de dieren op de eerste plaats staan en ze niet achtervolgd worden. Check vooraf altijd de reviews.

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (6)Agana is het ruige stukje Tenerife in het Noordoosten

Wij komen halverwege de middag pas aan deze kant van het eiland aan en ondanks dat we wederom geluk hebben met helder weer schuiven er toch wat wolken in vanuit de bergen. Nog net op tijd kunnen we een paar fotostops maken en dan door rijden naar de stranden. Playa de Almaciga wordt gedomineerd door de grillige rotsen die hoog boven het strand uit torenen en geliefd zijn bij klimmers. Bovendien kan je hier perfect een visje eten in één van de authentieke restaurants of de zee op de kust horen beuken bij het aangelegde wandelpad in de branding. Even verderop is Playa de Benijo, met haar puntige rotsblokken pal voor de kust, een erg fotogeniek strand. Echte zon- en zwemstranden zijn dit niet, vanwege de beukende golven, maar een strandwandeling maken en lekker uitwaaien hier is perfect.

In de ochtend is het uitzicht hier vaak het beste, dus kom zo vroeg mogelijk. Bovendien verdwijnt de zon vanaf half 4 achter de bergen en liggen de dalen en de stranden vaak (deels) in de schaduw, zeker in de winter.

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (7)In de ochtend is het uitzicht het beste aan deze kant van Tenerife

Niet bezochte bezienswaardigheden Tenerife

Wat veel mensen niet weten is dat Tenerife piramides heeft. Say what?! Serieus.. er staan 6 piramides aan de Zuidkant van het eiland, waarvan niemand weet hoe ze daar ontstaan zijn. Zelf vonden we de Pirámides de Güïmar een beetje een dubieuze bezienswaardigheid, die bovendien best pittig geprijsd is voor wat je te zien krijgt, en we hebben ze daarom niet bezocht.

Ook de Cueva del Viento hebben wij links laten liggen, vanwege een opnieuw prijzige entree en het feit dat we het afgelopen jaar genoeg grotten gezien hebben. Niet ver hier vandaan vind je Icod de los Vinos, een must visit voor de wijnliefhebber, en dé plek waar druiven worden verbouwd op Tenerife. Tevens staat hier de oudste Drakenboom van het eiland, volgens sommigen meer dan 3000 jaar oud!

Bezienswaardigheden Tenerife voor kinderen

Zowel in het Loro Parque, als het Siam water Park kan je je als gezin makkelijk een hele dag vermaken. Andere bezienswaardigheden zijn leuk te combineren met een ochtend of middag aan het strand. In een apart blog vertel ik je welke bezienswaardigheden Tenerife voor kinderen de moeite waard maken.

Bezienswaardigheden Tenerife die je MOET zien (8)Bezienswaardigheden Tenerife met kinderen

Waar overnachten op Tenerife

Tenerife is best een groot eiland, dus het loont om vooraf goed te bedenken waar je het beste kan overnachten. Zelf sliepen wij een aantal nachten bij Los Abrigos, in het zuiden. Van daaruit konden we veel bezienswaardigheden binnen een half uur tot 3 kwartier bereiken. Ook sliepen we nog een nacht in het Noordoosten, niet ver van San Cristóbal. Dat is perfect als je bijvoorbeeld de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, het Anaga gebergte en de ruige Noordoost-kust wilt bezoeken. Kijk, vergelijk en combineer dus een beetje om de beste slaapplek(-ken) op Tenerife te vinden voor jouw wensen!

Aankomst op Tenerife

In de meeste gevallen zal je op Tenerife aankomen met het vliegtuig. Veel low-cost airlines vliegen vanaf de grote, maar ook de kleinere luchthavens rechtstreeks op Tenerife. Wees er alert op dat Tenerife 2 luchthavens heeft. De zuidelijke luchthaven, Tenerife Sur, is op korte afstand van de bekende badplaatsen gelegen. Tenerife Norte is slechts 3 kwartier noordelijker en vlakbij de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife, gelegen.

Doe je zoals wij en combineer je een aantal Canarische eilanden? Dan kan het ook zijn dat je met de boot aankomt op Tenerife. De havens van Los Cristianos en Santa Cruz hebben gezamenlijk een veerbootverbinding met alle andere Canarische eilanden.

bezienswaardigheden Tenerife best met huurauto

Het openbaar vervoer is op Tenerife prima geregeld. De bussen rijden met regelmaat en komen op heel veel plekken. De groene bussen zijn bovendien niet duur en de buschauffeurs spreken meestal prima Engels. Toch is voor het bezoeken van de meeste van bovenstaande bezienswaardigheden Tenerife meer geschikt om met de auto te doorkruisen. Zo zie je meer op een dag, kan je stoppen op fotogenieke plekken en kan je dingen combineren. Wij hebben op Tenerife veel auto’s met blikschade gezien en hebben zelf ook schade opgelopen. Het loont dus om te kiezen voor een huurauto met goede verzekering.

Bekijk ook:

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 27/05/2023

Views: 5425

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.